DOMOV VAŠE TEŽAVE AKUPUNKTURA MASAŽA TAPING FAQ O MENI KONTAKT
DOMOV
DOMOV VAŠE TEŽAVE AKUPUNKTURA MASAŽA TAPING FAQ O MENI KONTAKT

ZDRAVLJENJE BOLEČINSKIH STANJ, KI IZVIRAJO IZ HRBTENICE

LUMBAGO, IŠIJAS
Lumbago pomeni bolečino v ledvenem predelu, ki se ne širi proti nogam ali navzgor med lopatice. Največkrat je posledica starostne obrabe hrbtenice, pri mlajših pa lahko do lumbaga večkrat pride zaradi prehitre rasti. Težave te vrste v akutni fazi zelo dobro reagirajo na akupunkturo, medtem ko je za vzdrževanje kroničnega stanja najpomembnejša masaža hrbta. Pri mlajših pacientih lahko te težave popolnoma odpravim, pri starejših pa dosežem stanje, kjer pacienti bolečin ne čutijo več, je pa potrebno takšno stanje vzdrževati z rednimi obiski masaž hrbta. Ob tem pa pacienta seznanim z dejavnostmi, s katerimi bo takšno stanje lahko tudi sam vzdrževal (raztezanje, telovadba, šport, izogibanje statičnim položajem, pravilno dvigovanje bremen).
Išijas je stanje, kjer zaradi pritiska na živčno korenino v predelu križa pride pri pacientu do pojava bolečine ali mravljinčenja v nogi. Nastane lahko zaradi pritiska iztisnjene medvretenčne ploščice (t.i. discus hernia), ali pa pogosteje zaradi mišičnega krča obhrbteničnih mišic, ki prav tako lahko stisnejo živec. V prvem primeru metode, ki jih uporabljam, niso učinkovite, medtem ko v drugem primeru lahko uspešno pomagam s kombinacijo akupunkture (protibolečinsko delovanje) in masaže (sproščanje in boljša prekrvavitev mišic). Kiropraktičnih manipulacij (kjer namestim morebitno subluksacijo oz. manjše premike v sklepih hrbtenice) se poslužujem le izjemoma, pa še to le po natančni rentgenski diagnostiki.

Navadno se stanje popolnoma pomiri in se ne ponavlja, razen če starostna obraba ali osteoporoza ne dela kroničnih težav.

BOLEČINE V VRATNEM PREDELU Z GLAVOBOLI; BOLEČINE IN MRAVLJINČENJE V ROKAH
Bolečine v vratnem predelu nastanejo najpogosteje zaradi obrabe vratnih vretenc, v zadnjem času pa tudi kot posledica prometnih nesreč. Ob tem je prisoten močan krč obhrbteničnih mišic, zato lahko pride do pritiska na živčne korenine in posledičnih bolečin v samem vratu, lahko pa se bolečine selijo tudi v zatilni del glave (t.i. tenzijski glavobol), ali pa navzdol proti ramenom in po rokah navzdol do dlani in prstov. V slednjem primeru se bolečinam pogosto pridruži tudi mravljinčenje v prstih ali celi dlani. Stanje lahko, če že ne pozdravim, pa vsaj zelo umirim, s pomočjo kombinacije akupunkture in  masaže (kiropraktičnih manipulacij se poslužujem izredno redko).